Geïnfecteerd bestand gevonden ?

Klik nooit op verdachte links, download geen bestanden van onveilige websites, of klik niet op emailbijlagen van onbekende oorsprong. Mocht je toch in de val gelopen zijn en je denkt een verdacht bestand te vinden op je PC, open het dan zeker niet. Hieronder vind je wat je wel kan doen.

Je beste optie is het bestand te laten scannen door VirusTotal.

VirusTotal is een online site waar iedereen een bestand kan laten scannen op virussen en andere malware. Je bestand zal gecontroleerd worden met behulp van allerlei verschillende antivirus softwareprogramma's. Zelfs indien je een sterke antivirusbescherming hebt geïnstalleerd op je PC kan je toch nog VirusTotal gebruiken : waarom je bestand niet laten scannen door meer dan 60 antivirusprogramma’s in plaats van door één enkel ?


Hoe ga je te werk ?

Begin met je verdacht bestand naar VirusTotal te zenden. Dit doe je door te klikken op Choose file :

Bevestig verzending naar VirtusTotal door te klikken op Confirm upload :

Zoals je kan zien in het voorbeeld hieronder is in ons bestand dat wij lieten onderzoeken door VirusTotal geen enkele bekende malware aangetroffen na controle.

Het gehele proces neemt meestal slechts een paar seconden in beslag, afhankelijk van de grootte van je bestand. Noteer dat je bestand maximaal 600MB groot mag zijn.

Hieronder is als voorbeeld het resultaat na controle van een geïnfecteerd bestand :


Weet dat VirusTotal voor je ook kan onderzoeken of een link veilig is. Daartoe selecteer je URL in plaats van FILE, voer de link in en druk op de toets Enter op je toetsenbord.


Wat doe je nu met een geïnfecteerd bestand ?

Een geïnfecteerd bestand alleen maar downloaden zal in veel gevallen geen gevaar opleveren. Indien VirusTotal aangeeft dat jouw bestand een of meerdere virussen bevat verwijder het dan onmiddellijk van je PC door het bestand te selecteren en gelijktijdig de toetsen Shift en Delete in te drukken. Laat daarna je PC best opnieuw scannen op malware.

Er bestaan goede online antivirusscanners die je kan gebruiken zoals Panda Cloud Cleaner, ESET Online Scanner of F-Secure Online Scanner. Ook al werken deze behoorlijk toch kunnen ze geen vervanging zijn voor een offline antivirusprogramma op je PC vermits zij geen permanente bescherming tijdens het surfen bieden. Goede antivirussoftware is en blijft daarom ten zeerste aangeraden.


Top

Bijgewerkt:  GMT
Webmaster: W.Van Turnhout